Zes op de tien Leidse studenten zijn tegen ontgroeningen in de stad

 14/09/2021

In Leiden worden vaak dispuutontgroeningen gehouden voor nieuwe studenten in de stad, maar deze ontgroeningen zijn inmiddels niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Een meerderheid van de Leidse studenten is zelfs voor een afschaffing van deze ontgroeningen, blijkt uit een enquête.

Zes op de tien Leidse studenten zijn tegen ontgroeningen | Leiden

De studentenwebsite Studeersnel.nl heeft onder 693 studenten in Leiden een digitale enquête afgenomen. Hier zijn verschillende resultaten uit voort gekomen. Ongeveer 70% van de ondervraagden zegt zelf ook een ontgroening te hebben doorgelopen. 90% van alle respondenten zegt een studentenvereniging te oordelen wanneer deze lichamelijk of psychologisch te ver gaat. En bijna 80% van de jongeren zegt dat zij durven aan te geven wanneer een ontgroening te ver gaat.

Ontgroeningen zijn ‘ouderwets’

Uit het onderzoek blijkt dat 16% aangeeft dat ontgroeningen ouderwets zijn en dat ze afgeschaft moeten worden. Ontgroeningen horen niet meer bij deze tijd en deze zouden een nieuwere invulling moeten krijgen die bij deze tijd past. Een derde is het nog wel eens met de volgende stelling: ’Ontgroening hoort bij het lid worden van een studentenvereniging’, maar ziet 50% wel graag gebeuren dat de activiteiten om ingewijd te worden tot een studentenvereniging een nieuwe invulling krijgen.

De Leidse studenten zijn over het algemeen wel zeer tevreden over de universiteit als het gaat over het ‘verenigingsleven’. Gemiddeld geven ze namelijk een 8,1 hiervoor. Een uitstekend resultaat voor de universiteiten in Leiden kun je wel zeggen.

Gerelateerd nieuws

Internationale studenten blijven welkom in Leiden

Lees dit bericht

Marcel van Hooijdonk heeft vermogen om panden te transformeren

Lees dit bericht