Tijdelijke kamers voor reguliere studenten

 27/05/2020

De massale leegloop onder internationale studenten biedt (tijdelijke) kansen voor de reguliere Nederlandse student. Vanwege het coronavirus vertrok een groot aantal internationale studenten terug naar hun thuisland, waardoor kamers leeg kwamen te staan. Deze speciaal voor internationale studenten aangemerkte kamers worden nu tijdelijk verhuurd aan de Nederlandse student.

Tijdelijke kamers voor reguliere studenten | Marcel van Hooijdonk

Het woningtekort onder studenten is hoog. Niet alleen komen ze moeilijk aan een huurwoning, ook kamers en studio’s zijn vaak niet aan te slepen. Al helemaal niet tegen een fatsoenlijke prijs. Studenthuisvester DUWO wil de kamernood aanpakken door tijdelijk internationale kamers te verhuren aan de Nederlandse student.

Volgend jaar

“We verwachten dat de internationale studenten op zijn vroegst volgend jaar pas weer terugkomen. Internationalisering vinden we erg belangrijk. Maar huisvesting voor studenten die nu op zoek zijn naar een kamer ook”, verklaart Gijsbert Mul, directeur accommodatie bij DUWO. Kortlopende contracten zijn het devies: “Zo zijn de woningen snel weer beschikbaar als de internationale student terugkomt naar Nederland”, aldus Mul.

Tijdelijk verlaten

Ook veel nationale studenten hebben besloten hun kamer (tijdelijk) te verlaten, nu onderwijs op locatie niet mogelijk is. “Studenten die in de eindfase van hun studie zitten hebben de huur opgezegd, de meeste anderen houden hun kamer aan”, vervolgt Mul. Studenten hebben tevens de mogelijkheid om hun kamer onder te verhuren. Mul: “Dat gebeurt volgens onze gegevens nauwelijks. Maar corona maakt het ons lastig om achter de deur te bekijken wie waar woont, dus we weten het niet zeker.”

Hoog aantal

De directeur accommodatie verwacht, ondanks de omstandigheden, weer een hoog aantal studenten in zijn stad aankomend schooljaar. “Fysiek onderwijs of niet. Een groot deel van de nieuwe lichting studenten zal ook dit jaar in Leiden willen komen wonen.” Studenten die terugkeren naar Leiden, na de ‘coronabreak’, hoeven niet te vrezen voor lange wachtrijen.  “Als ze al langer ingeschreven staan behouden ze hun rechten en geldt voor hen een kortere wachttijd dan iemand die nieuw is”, stelt Mul. “Als je ergens gaat hospiteren moet je natuurlijk wel uitgekozen worden, maar daar heeft DUWO weinig invloed op.”

Gerelateerd nieuws

Internationale studenten in Leiden is geen groot probleem

Lees dit bericht

Vijf tips om toch lekker te kunnen smullen tijdens de kerstavonden

Lees dit bericht