Thuisonderwijs: een uitkomst of juist niet?

 28/08/2020

Het coronavirus zorgt ervoor dat ook komend schooljaar fysiek onderwijs niet of nauwelijks mogelijk is. Studenten studeren noodgedwongen thuis en volgen colleges online. Voor de één geen enkel probleem, maar het gros van de studenten mist het sociale aspect. Leidse hoogleraar Hanna Swaab erkent het probleem. “Je hebt sociale context nodig.”

In gesprek met Omroep West laat Swaab weten dat het voor de student bevorderlijk is om medestudenten om je heen te hebben. “Je hebt een sociale context met je vrienden en medestudenten nodig om te zien hoe zij het doen. Hoe zij kennis ervaren, hoe zij het aanpakken, hoe zij groeien en hoe zij structuur aanbrengen.”

Plezier

“Ook samen plezier hebben”, zegt Swaab. “Je merkt dat aan studenten dat het leeg voelt. Een deel van je wordt niet gevuld, waar je wel behoefte aan hebt en die ook je leven structureren. Je moet de interactie met anderen nu echt opzoeken terwijl die normaal gewoon om je heen is. Je zit niet meer in een omgeving waar mensen gedrag vertonen ten opzichte van jou. Aan dat soort dingen merk je: oh het gaat goed, we hebben het leuk met elkaar. Dat is moeilijker vorm te geven op afstand.”

Structuur

“We moeten goed nadenken of er alternatieven zijn voor het niet samenkomen”, vervolgt de Leidse hoogleraar. “Mensen verschillen natuurlijk onderling over hoe ze bij zichzelf structuur, planning en motivatie kunnen aanbrengen. Maar in de levensfase van de studenten zijn de hersenen nog niet ontwikkeld dat je dat allemaal zelf kan. Daar kun je somber van worden. We moeten blijven zorgen dat we die structuur, planning en overzicht kunnen blijven aanbieden die lijkt op hoe het normaal gesproken gaat.”

Gerelateerd nieuws

Kunstgeschiedenisstudente Nadine over online college: 'valt best mee'

Lees dit bericht

Leidse introweek: fysiek weinig internationale deelnemers

Lees dit bericht