Leiden als eerste stad die een Nederlandse gebouw heeft dat zich houdt aan de klimaatdoelstelling Parijs

 01/10/2021

Het nieuwe labotoriumgebouw op het bedrijventerrein Bio Science Park voldoet als eerste gebouw in Nederland aan alle klimaateisen van het akkoord van Parijs. In dit gebouw wordt er laboratoria geregeld voor wetenschappers. Ook zullen er verschillende beginnende bedrijven vestigen in dit gebouw.

Het hele gebouw is klimaatneutraal, al zal je dit misschien niet op het eerste gezicht zeggen. Dit komt omdat er alleen maar zonnepanelen op het dak liggen en niet te onderscheiden is van andere bedrijfspanden. Toch heeft het pand de stempel ‘Paris Proof’ gekregen door NIBE, het adviesbureau voor duurzaam bouwen. Deze stempel houdt in dat je voldoet aan de klimaat eisen van het akkoord van Parijs.

De helft minder CO2 uitstoot

Deze stempel heeft het gebouw verkregen doordat ze tijdens de bouw van het pand maar liefst de helft minder CO2 hebben uitgestoten dan normaal gesproken. Zo is het onder andere ook gebouwd uit veel gerecyclede producten. Denk aan de hergebruikte pilaren, of het interieur dat allemaal spullen zijn die een tweede leven hebben gekregen. Niet alles is ook even mooi aangekleed omdat er anders te veel CO2 werd uitgestoten. Ondanks alles wilde ze laten zien dat duurzaam bouwen goed mogelijk is en dat is uitstekend gelukt.

Gerelateerd nieuws

Arrest: Kraakpand Catharinastraat Breda

Lees dit bericht

Het is weer ‘zaailingen-oostdag’ in Leiden

Lees dit bericht