Kennismaking met Leidse studentenleven nu coronaproof

 16/07/2020

Het coronavirus zorgt ervoor dat de introweek net even anders gaat dit jaar. Leidse studenten maken op een andere manier kennis met het studentenleven in de Sleutelstad. Om de scholieren toch kennis te laten maken met het Leidse studentenleven, organiseren studenteverenigingen verschillende activiteiten deze zomer. Coronaproof, wel te verstaan. In gesprek met In de Buurt Leiden vertellen Fleur (22) en Duncan (25) over hun plannen.

“Normaal is de EL CID-week één groot feest, eigenlijk een soort verlengde van je examenreis”, begint Duncan lachend tegenover In de Buurt Leiden. “Als introductieloper leer je de stad, de universiteit én de verschillende verenigingen kennen. Bij Quintus (studentenvereniging, red.) staat dan bijvoorbeeld een groot podium voor de sociëteit aan de Boommarkt en kun je varen en eten met de verschillende disputen.”

Disputen

“Quintus bestaat uit 29 disputen, zoals je dat noemt. Kleine clubjes binnen de vereniging, met ieder zijn eigen kenmerken”, legt Fleur uit. “Word je lid van Quintus, dan kies je vervolgens ook een dispuut waar je bij wilt. Ik zit zelf bij Il Lustra en Duncan bij Delta. Normaal kun je tijdens de EL CID de verschillende disputen leren kennen, maar door de coronamaatregelen is het allemaal een stuk beperkter.”

Borrels

Om aanstaande studenten toch wegwijs te maken in het studentenleven bij Quintus, organiseren verschillende disputen nu hun eigen activiteiten deze zomer. Duncan: “Wij organiseren bijvoorbeeld scholierenborrels in het park en scholieren kunnen komen eten bij een dispuut. Zo proberen we op een veilige manier er toch wat leuks van te maken. En wat dacht je van coronaproof bierspelletjes? Beerpong kun je bijvoorbeeld prima op veilige afstand spelen, zolang je maar steeds uit je eigen glas drinkt.”

Super creatief

“Natuurlijk gaan we de ‘normale’ EL CID missen, maar het is ook leuk om te zien dat iedereen super creatief wordt door deze gekke situatie. Bijna ieder dispuut heeft nu wel een Instagram-pagina, er worden promotiefilmpjes gemaakt en we hebben zelfs uitgezocht hoe we scholieren kunnen bereiken met betaalde promotie via social media.” Fleur vult aan: “Die zomerborrels zijn eigenlijk ook superleuk. Misschien blijven we dat elk jaar wel doen!”

Aanmeldingen

Of er minder aanmeldingen komen dankzij corona? De studenten verwachten het niet. In tegendeel zelfs. Fleur: “Het komende jaar zullen nog veel colleges online worden gegeven, waarmee een groot deel van je sociale contact met je studiegenoten wegvalt. Ik denk dat juist daarom meer mensen op zoek gaan naar contact via bijvoorbeeld een studentenvereniging.”

Gerelateerd nieuws

Gezamenlijke wasruimte Schipholweg

Lees dit bericht

Drie extra kerstmarkten die jij kan bezoeken in Leiden

Lees dit bericht